Как да изберем вечерна рокля: съвети на стилистите

Мода

Всяка дама избира рокля за празнични поводи  с особено старание. Вечерните събития са повод да смениш изцяло визията си, да впечатлиш околните с тайнственост и съблазнителен чар. Преди да изберете вечерна рокля, има смисъл да вземете предвид някои особености.

Важни фактори, на които трябва да се обърне внимание при избора на вечерна рокля са поводът, за който се избира тоалетът, типът фигура, ръстът, възрастовата категория, към която принадлежи бъдещата му притежателка. Цветовият тип на външния вид и нюансите на конституцията на тялото също са важни аргументи, които влияят върху компетентния избор на тоалет за вечерно парти. Освен това, създавайки стилен вечерен тоалет, си струва да се погрижите какви аксесоари и обувки да го допълват.

Защо височината и типът фигура са важни критерии за избора на вечерна рокля?

Тип на фигурата и стил

Безупречното облекло за специални поводи предполага максимално подчертаване на предимствата на дамата и прикриване на съществуващите недостатъци. За да създадете истински стилна вечерна визия, вечерната рокля има смисъл да се избира според типа фигура.

Стилистите и дизайнерите смятат, че много дами притежават особености на фигурата, с които е добре да се съобразяват при избора на официален тоалет.

Специалистите разделят жените условно на типове фигури:

 –   правоъгълник;

 –   пясъчен часовник;

 –   ябълка;

 –    круша;

  –   обърнат триъгълник.

Преди да изберете вечерна рокля, си струва да определите към коя фигура принадлежи вашата структура на тялото. Всяка от тях се характеризира със специални пропорции на съотношението на раменете, бедрата, обема на талията. Сред предлаганите актуални стилове рокли са следните: прилеп (кимоно); русалка; балон; трапец (А-силует); тип кукленска; буфан (пачка); риза.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  3 насоки за по-изгодно пазаруване на дрехи онлайн

Притежателките на ябълкова фигура често са като филмови звезди. Външно тя наподобява буквата О. Като правило, за разлика от неидеалните пропорции, дамите с фигура ябълка имат стройни дълги крака. Често ги подчертават с вечерни рокли, чиито снимки изобилстват на кориците на модните списания.

Съществуват два подтипа фигури „ябълка“. Единият се характеризира с тесни бедра, средно големи гърди, дълги красиви крака и липса на талия. Другият е с леко видима талия, приблизително еднакво широки бедра и впечатляващи гърди и дълги крака. И в двата случая акцентът трябва да бъде поставен върху стройните бедра, като роклите се отварят с цепка или имат по-изрязани части.

На дамите ще подхождат вечерни рокли с V-образно деколте и трапецовиден силует, които правят фигурата по-тънка. Това е постижимо с помощта на тримерни или вертикални десени. Подходящи са моделите рокли в стил ампир, които имат преувеличена талия.

Тип Круша – откровена женственост в детайлите

Триъгълник или круша – при такава фигура бедрата са по-широки от раменете, малък гръден кош, изразена талия, изпъкнали задни части, пълни крака. Вечерната рокля за жена от този тип трябва да балансира горната и долната част на силуета. Това може да стане чрез подчертаване на горната част и майсторско драпиране на долната.

Добър избор за дама с такива пропорции е официална рокля с А-образен силует и пола до земята или над коляното. В такъв вариант основните акценти на фигурата ще бъдат благоприятно подчертани. Може да заложите на вечерна рокля с разкроена пола и тесен корсаж, изработена от фина материя, която нежно ще подчертае съблазнителността на бедрата. Визуалното изравняване на диспропорциите на фигурата ще ви позволи да си „поиграете“ с цветовете. Контрастът от тъмна долна част и светла горна част ще се справи перфектно с тази задача. Абсолютно табу – ниска талия, стеснена до долния край. Компетентен избор е официална рокля тип „кукла“, права с колан, корсет, драпиран корсаж.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Рокли с къс ръкав

Фигура Тип Правоъгълник – подчертана стройност

Липса на съблазнителни извивки, момчешка стройност, еднаква ширина на бедрата и раменете, слабо изразена талия – това е фигурата от типа „правоъгълник“. Избирайки вечерна рокля за момиче или жена от този тип, е необходимо визуално да се направи фигурата по-релефна. Важно е да се очертае линията на бедрата и талията, за да се придаде женственост на силуета.

Визуалната промяна на пропорциите на фигурата ще помогне да се подчертае линията на бедрата. Подходящи ще бъдат плисетата, плохите, контрастните цветове, големите гънки. Позволено е да се украси полата на официалната рокля с волани, бродерия, дантела.

За да създадете илюзията за тънка талия, е необходимо да се подчертаят бюста и раменете. Можете да направите горната част на тялото доминираща с помощта на жабо, широки ръкави, драперии, ярки декорации, панделки, волани. Най-добрите стилове официални рокли тип „правоъгълници“ включват следите елементи: с пола тип „лале“; с балон; с трапец; с видимо ниска талия.

Фигура тип Пясъчен часовник – Хармония на пропорциите

Дамите с този силует са най-щастливите от всички. Тяхната фигура е женствена и хармонична – пищните гърди и широките бедра са почти идентични, като великолепно подчертават тънката талия.

Под забраната на стилистите за жени с Х-силует са стилове като балахон, скриващи формите и визуално утежняващи фигурата. Ако гърдите не са големи, се препоръчва да изберете официална рокля с покрити рамене. Вечерни рокли с корсет се препоръчват на тези, които могат да се похвалят с голям бюст. Такива рокли ще направят пропорциите на тялото привлекателни, ще подчертаят талията.

На пазара се предлага огромно разнообразие от официални рокли за парти и вечерни събития и всяка дама може да избере тоалет според фигурата си и личните си предпочитания.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  3 насоки за по-изгодно пазаруване на дрехи онлайн
VIPS.bg: Виртуална Информационна Публична Система
Add a comment