10 Любопитни факта за човешкия мозък, които ще ви изумят

Любопитни факти за мозъка Семейство

Човешкият мозък е невероятен орган, който все още не е напълно разбран от учените. Въпреки значителния напредък в областта на неврологията и когнитивните науки, има много неща, които все още не знаем за това как работи нашият мозък. Ето десет любопитни факта за човешкия мозък, които вероятно ще ви изненадат:

Мозъкът използва около 20% от общата енергия на тялото, но тежи само 3 фунта (приблизително 1,4 кг). Това го прави един от най-енергийно интензивните органи в нашето тяло.

Човешкият мозък съдържа приблизително 100 милиарда неврони или нервни клетки. Всеки неврон може да се свърже с хиляди други, което води до потенциално милиарди връзки между клетките.

Нашето чувство за докосване е толкова чувствително, че ако пръстът ви беше достатъчно дълъг, за да докоснете Луната, пак щяхте да можете да различавате отделните обекти по пътя!

Когато спим, мозъците ни са изключително активни. Всъщност някои етапи на съня са свързани с повишена мозъчна активност, отколкото когато сме будни. По време на тези периоди нашите мозъци преглеждат спомените и преживяванията от деня.

Хората могат да ходят, без да мислят за това. Това е така, защото определени задачи като ходене или каране на колело стават автоматични след много практика; те преминават към подкорието на мозъка (частта, отговорна за несъзнателните дейности), освобождавайки съзнанието за други мисли.

Проучванията показват, че хората, които говорят два или повече езика, имат по-добри умения за решаване на проблеми и когнитивни способности от тези, които говорят само един език.

Мозъчните вълни могат да се използват за четене на мисли. Техника, наречена електроенцефалография (EEG), измерва електрическата активност на мозъка чрез прикрепване на сензори към скалпа. Учените са успели да декодират отделни думи и фрази от EEG записите на хора, докато си представят различни сценарии или изпълняват умствени задачи.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ремонт на покриви в Пловдив и околността: Ключови аспекти и професионални услуги от Марти Строй

Мозъкът продължава да произвежда нови неврони през целия ни живот, процес, известен като неврогенеза. Този растеж на нови клетки помага да компенсираме загубата на неврони поради стареене или нараняване.

Страхът и удоволствието активират едни и същи области на мозъка. Това означава, че нашите емоции не са просто субективни преживявания, но също така включват физиологични реакции в определени части на мозъка.

Мозъкът няма рецептори за болка. Ето защо хирурзите могат да извършват операции на мозъка, без пациентът да изпитва дискомфорт в самата област на интервенция. Болката обикновено се усеща в околните тъкани.

VIPS.bg: Виртуална Информационна Публична Система
Add a comment