Авточасти и качество – съществуват ли заедно?

Начало / Авточасти и качество – съществуват ли заедно?
  Mon, Aug 01, 2016     Pavel Iliev  

Статистиката сочи, че в много държави за едно семейство има вече няколко автомобила. Ако погледнем европейския пазар, нещата са малко по-добре, но в САЩ се стига до ситуацията „един човек – един автомобил“, което не е добре нито за хората, нито за природата. Поне докато не измислим начин да не вредим с газовете от автомобилите. Но колкото и да обясняваме защо тенденцията на увеличаващи се автомобили за дадено семейство е лоша, фактите си остават – автомобилната индустрия расте и произвежда хиляди автомобили ежедневно. Тези автомобили обаче имат нужда от поддръжка и тук ние се сблъскваме с един от най-големите проблеми на пазара, особено в България – масово се произвеждат нискокачествени авточасти, които после ни се пробутват от съмнителни източници и дори самопровъзгласени „майстори“, които само се опитват да ни изкопчат още няколко лева за ремонти.

Всеки, който се е занимавал с ремонт на своя автомобил, е запознат с нерядката история да търсиш части под път и над път, само и само да не намериш нещо, което да ти се наложи да сменяш след месец-два. И макар ремонтите в България като цяло да се правят с части „реплики“ не само при автомобилите, в този бранш изглежда най-вече се наблюдава това „забаламосване“ и въртене на номера не само от търговци и монтьори, но и като цяло от хора, които сами са се преметнали да си купят фалшива част, което ни кара и да не се доверяваме на сайтовете за безплатни обяви, когато става въпрос за нашия автомобил. А и това са причините, поради които смятаме, че авточасти и качество са противоположни понятия. И е трудно да си докажем обратното, още повече някой друг да ни го докаже.

Реалността е такава, че хората привикват с лошото и се научават или да го заобикалят по всевъзможни начини, или просто да го приемат. В първия случай много хора просто търсят алтернативи от други държави и внос чрез приятели, друг път пък просто преравят всичко в интернет с идеята да намерят правилната част от правилното място, от което и други хора са останали доволни. И такива места всъщност има, но много зависи колко пари сме склонни да дадем. Защото търсенето на авточасти тук и там ни води и до втората спомената реакция на привикване с лошото – просто да се купуват евтини части и да се сменят по-често. В практиката сме ставали свидетели на много такива ситуации, но това поведение е деструктивно не само за вашия автомобил, но и за вас самите. Не е нужно да губите толкова време в постоянни ремонти и нови авточасти, пък били те и евтини.

Истината е, че има качествени авточасти. Оригиналните такива в повечето случаи са доста качествени и ако си намерите добър вносител, можете да получите добра цена. Но има и алтернативи на оригиналните части, които не са с по-ниско качество, но доверието ни в тях се намаля именно поради факта, че не са с по-голяма надценка от конкуренцията. Важно е да се знае обаче, че за да бъде една част качествена, няма значение къде е произведена, а как. Затова тук следва да кажем, че не трябва да се подлъгваме по държави на производство, тъй като има и големи автомобилни компании, които правят елементите за дадена част в Китай, сглобяват я в някаква друга държава и пишат нея като държава на произход. Това не е защото качеството е по-лошо в Китай и компанията иска да скрие това, а защото психологията на потребителите е такава, че асоциират китайските авточасти с лоши продукти.

Нужно е обаче да запазим надеждата, че съществуват и коректни разпространители на авточасти в България. Един добър съвет, който можем да ви дадем, е да търсите разпространители и доставчици, които работят и със страни от Европа, като още по-добре ще е да имат складове в Европа. Това до някаква степен гарантира, че те отговарят на европейските разпоредби за качество и шансът да останете разочаровани ще е по-малък. В идеалния случай ще намерите компания като Taros Trade, която да предоставя авточасти из цяла Европа и България включително, като има хиляди продукти, от които да изберете. И да, съществуват такива компании, дори и да не сте чували за тях.

Pavel Iliev
  За контакти
  VIPS.bg

гр. Благоевград, ул. Христо Татарчев

Tel : (088) - 999 62 62
Mail : office@vips.bg
Работно време : 9:30 - 5:30

  Последвайте ни

Следете ни по всяко време в социалните мрежи, благодарение на това ще можете да научавате най-новите и интересни събития, свързани с VIPS.bg.

  За VIPs.bg

ВИПС БГ - мощен бизнес каталог, от типа BUSINESS to BUSINESS. Предлага детайлна информация за компании в България и чужбина, фирми, чрез които можете да подобрите бизнес отношенията си, клиентската си база, както и да направите така, че лесно да бъдете разпознаваеми в Интернет пространството.